Taak Digitale Elektronica

Wie bang is om te vragen schaamt zich om te leren.
Plaats reactie
frederik
Berichten: 1
Lid geworden op: do 3 aug 2017, 10:57

Taak Digitale Elektronica

Bericht door frederik »

Beste,

Ik moet en taak maken voor elektronica maar weet niet echt waar ik moet beginnen. Ziet er heel moeilijk uit en ik blijk precies niets van terug te vinden in de cursus. Iemand die mij een stap vooruit kan helpen in de goeie richting? Alvast bedankt!

Opdracht:

Onderstaande oefeningen dienen te worden uitgewerkt in een verslag. In dit verslag wordt stap voor stap beschreven hoe men tot een oplossing is gekomen, en wordt het werkingsprincipe van de oplossing beschreven. In dit document worden ook eventuele Karnaughkaarten of Espresso bestanden opgenomen. Dit verslag is een Word-document en wordt als Word-document (geen zip) ingediend, samen met alle benodigde Multisim bestanden. Uiterste datum van indienen is 20 augustus.

Voor elke oefening moet ook een Multisim bestand aangemaakt worden, waarin de oefening kan gesimuleerd worden. Het gaat elke keer om een standaard Multisim bestand, dus geen PLD versie.

ontwerp een synchrone tienteller die modulair kan gebruikt worden. Dit betekent dat er op de teller een 4-bit uitgang is waarop de cijfers van 0 tot 9 in BCD-vorm verschijnen, en waarbij een signaal gegeven wordt wanneer er een overgang is van 9 naar 0, zodat eenzelfde module kan gebruikt worden voor de weergave van de tientallen, honderdtallen, duizendtallen enz.... Maak met deze module een 2-digit teller die kan tellen van 0..99. Op de ingang van de eerste teller worden pulsen aangeboden met een frequentie van 1Hz, zodat de schakeling kan dienen als secondenteller met een bereik van 0..99 seconden. De uitgangen heten W,X,Y en Z voor de BCD code en C voor de overdracht (bij overgang 9->0). Minimalisatie gebeurt met Espresso.
Ontwerp een finite state machine. De frequentie van het kloksignaal is 100Hz. De FSM stuurt twee motoren van een robot. De bedoeling is dat de robot een lijn volgt die op de grond getekend is. Daartoe heeft de robot een sensor die een 1 geeft wanneer de witte ondergrond gezien wordt, en een 0 wanneer de zwarte lijn gedetecteerd wordt. De motoren worden aangestuurd met een 1 (motor draait) en een 0 (motor staat stil). Je mag veronderstellen dat de lijnsensor bij de start boven de lijn staat. Minimalisatie gebeurt met Espresso. Vergeet niet het toestandendiagram in je verslag op te nemen.
Zoek op wat de pariteit is. Ontwerp een pariteitscontrole, waarbij via een schakelaar S kan gekozen worden voor even pariteit (0) of oneven pariteit (1). Ga uit van een 4-bit datawoord waaraan een 5e pariteitsbit toegevoegd is. Er zijn dus zes ingangen (4 databits, 1 pariteitsbit en de schakelaar) en één uitgang (error). De uitgang wordt 1 als de gevraagde pariteit in de aangeboden 5 bits niet klopt. Minimalisatie met Espresso.
Maak een codeerschakeling die een 4-bit ingangscode omzet naar een +3 code, dus 0 wordt 3, 1 wordt 4, 2 wordt 5, 3 wordt 6,... C wordt F, D wordt 0, E wordt 1, F wordt 2 enz... Minimalisatie gebeurt met Karnaugh.
Veel succes!
smd_lover
Moderator
Moderator
Berichten: 1877
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 12:23
Locatie: prov Groningen.. .. .. .. .. .. .. .

Bericht door smd_lover »

Een opdracht sluit altijd aan op de geboden lesstof.

Wat verwacht je nou, dat wij je opdracht gaan maken voor je?
Hoe zorgvuldiger je als topicstarter je probleem omschrijft, hoe meer kans op adequate reacties en een oplossing.
Hedalen
Berichten: 125
Lid geworden op: za 17 okt 2015, 19:49
Locatie: . .. .. .

Bericht door Hedalen »

waarom nu weer zo hatelijk??
Gebruikersavatar
bertus
Moderator
Moderator
Berichten: 2458
Lid geworden op: wo 14 feb 2007, 20:35
Locatie: Amsterdam. .. .. .

Bericht door bertus »

Hallo,

Wat heb je to nu toe gemaakt?
Kun je dat posten?

Bertus
Je hoeft niet alles te weten,als je het maar weet te vinden.
Als je iets vraagt lijk je misschien dom.
Als je niets vraagt blijf je dom.

Ik beantwoord geen vragen in PM's.
Dit gaat voorbij aan de ideeen van het forum,
het delen van informatie.
Plaats reactie