6 uur aan / 18 uur uit timer van decoratieve LED lantaarn

Alle vragen m.b.t. lichteffecten m.b.v. lampen, led's etc.
Plaats reactie
Dick47
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 11 aug 2023, 22:46

6 uur aan / 18 uur uit timer van decoratieve LED lantaarn

Bericht door Dick47 »

Beste Forum leden,
Genoemde timer bestraat uit een COB printje met daar een glob-top IC''tje, de C-005. Verder bevindt zich op dit printje een drie-weg schakelaartje (standen ON - OFF -TIMER), een weerstand en een elco. Het printje heeft aansluitingen naar de voeding 4,5 VDC (drie AAA's in serie) en naar een COB met 54 (smd) led's welke worden aangestuurd door een driver IC om het vlam effect te bewerkstelligen. Die delay tijd van zes uur AAN is ingesteld mbv de genoemde weerstand en wellicht de twee short-circuit soldeer eilandjes P1 en P2 (P1 verlengt delaytijd met factor 8, P2 verlengt delaytijd met factor 64 en P1+P2 verlengt delaytijd met factor 512). De timer start door de schakelaar in de stand TIMER te plaatsen waarna de leds 6 uur lang AAN gaan. Nadat de led's UIT zijn gegaan blijven deze 16 uur UIT. Daarna (dus 24 uur nadat de schakelaar in stand TIMER werd geplaatst) begint deze sequence weer opnieuw. Dus dagelijks 8 uur AAN en 16 uur UIT, beginnend op het tijdstip dat de schakelaar in stand TIMER werd geplaatst. Mijn vraag is: Hoe wordt deze delay timer na 16 uur opnieuw getriggerd? Neem aan dat de eico daarvoor verantwoordelijk is maar begrijp niet hoe. Dit temeer daar er op het cob printje van de C-005 geen verdere elementen zijn te ontwaren dan de genoemde weerstand en deze eico. Graag gebruik makend van jullie kennis, met vriendelijke groet, Dick47
smd_lover
Moderator
Moderator
Berichten: 1890
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 12:23
Locatie: prov Groningen.. .. .. .. .. .. .. .

Re: 6 uur aan / 18 uur uit timer van decoratieve LED lantaarn

Bericht door smd_lover »

De factor 512 en 64 verraden wel dat de timing digitaal gaat. Het zal een microcontroller zijn waarbij een interne teller gebruikt wordt die draait op de (gedeelde) klokfrequentie.
Hoe zorgvuldiger je als topicstarter je probleem omschrijft, hoe meer kans op adequate reacties en een oplossing.
Dick47
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 11 aug 2023, 22:46

Re: 6 uur aan / 18 uur uit timer van decoratieve LED lantaarn

Bericht door Dick47 »

Ik denk dat de inhoud van deze link de functie van de aangegeven elco duidelijk maakt. De c-005 werkt als een VCO, de ontlading van de elco verzorgt het trigger signaal. Nu alleen nog zien te achterhalen hoe de schakeling is opgebouwd en hoe de elco waarde voor gewenste restart tijd te berekenen.
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q= ... i=89978449
Plaats reactie