2 m band antenna groundplane

Stel hier al je HF vragen.
Plaats reactie
kasper
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 30 mei 2008, 17:45
Locatie: 8800 Roeselare. .. .

2 m band antenna groundplane

Bericht door kasper »

Een tijdje geleden heb ik een groundplane gebouwd voor de 2 meter band.
Omdat ik de antenne nog moest afregelen heb ik de groundplane op een plastieken buis gemonteerd. De hoogte van de buis waarop de antenne staat is ongeveer 2,50 m boven de grond. Deze namiddag ben ik dan maar begonnen met het afregelen van de antenne. Hieronder dan de resultaten van mijn antenne analyser: 144 Mhz - R=72 - x=13 - swr= 1,5
:145 Mhz - R=61 - x=20 - swr= 1,5
:146 Mhz - R=48 - x=20 - swr= 1,5
Ik durf nu niet meer verder te werken omdat ik de R waarde (verondersteld wordt dat dit de impedantie betreft) niet op 50 of 52 ohm krijg. Wat kan ik nu nog verder proberen?

Alvast bedankt voor de uitleg.
achter de wolken schijnt de zon
Gebruikersavatar
bertus
Moderator
Moderator
Berichten: 2458
Lid geworden op: wo 14 feb 2007, 20:35
Locatie: Amsterdam. .. .. .

Bericht door bertus »

Hallo,

Heb je een tekening van de antenne?
Wat voor analyzer gebruik je?

Zelf heb ik wel een een J-antenne gemaakt.
Onder het kopje van 2 meter van de volgende pagina staan een paar voorbelden van zo'n J-antenne:
http://ac6v.com/antprojects.htm

Bertus
Je hoeft niet alles te weten,als je het maar weet te vinden.
Als je iets vraagt lijk je misschien dom.
Als je niets vraagt blijf je dom.

Ik beantwoord geen vragen in PM's.
Dit gaat voorbij aan de ideeen van het forum,
het delen van informatie.
kasper
Berichten: 16
Lid geworden op: vr 30 mei 2008, 17:45
Locatie: 8800 Roeselare. .. .

Bericht door kasper »

de antenne analyser is er eentje van Mfj 259-B, ik heb ook een tekening ervan. De tekening werd naar schatting gemaakt volgens de tweede foto
Bijlagen
2 m groundplane.jpg
2 m groundplane.jpg (291.79 KiB) 29184 keer bekeken
sirio_gpa_4e6fcdc2cf753_1_1_-_kopie.jpg
sirio_gpa_4e6fcdc2cf753_1_1_-_kopie.jpg (22.09 KiB) 29184 keer bekeken
achter de wolken schijnt de zon
Gebruikersavatar
bertus
Moderator
Moderator
Berichten: 2458
Lid geworden op: wo 14 feb 2007, 20:35
Locatie: Amsterdam. .. .. .

Bericht door bertus »

Hallo,

Ik zie dat de "resonance" mode van de analyzer hebt gebruikt.
Het lijkt erop dat de elementen te lang zijn, omdat de X bij 144 het laagst is.
Voor resonantie zou X 0 moeten zijn.
Kijk eens met de analyzer op een nog lagere frequentie waar de resonantie is.

Bertus
Bijlagen
antenne_analyzer_resonance_mode.jpg
antenne_analyzer_resonance_mode.jpg (94.7 KiB) 29175 keer bekeken
Je hoeft niet alles te weten,als je het maar weet te vinden.
Als je iets vraagt lijk je misschien dom.
Als je niets vraagt blijf je dom.

Ik beantwoord geen vragen in PM's.
Dit gaat voorbij aan de ideeen van het forum,
het delen van informatie.
Plaats reactie